Dış gebelik kendiliğinden sona erme eğiliminde olmadığından tıbbi müdahale gerektirmektedir. Ayrıca unutmamak gerekir ki dış gebelik durumunda herhangi bir şekilde sağlıklı doğum beklenmez.
Başta özellikle bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olmak üzere bir takım enfeksiyonlar fallop tüplerde ve yakındaki diğer organlarda iltihaplanmaya neden olabilir.
4 haftalık dış gebelik belirtileri nelerdir? 4 haftalık gebelikte dış gebelik belirtileri henüz var olmayabilir. Ancak dış gebelik yaşayan kadınlarda hafiften şiddetliye değişebilen ve aralıklı ya da sürekli olan karın veya pelvik ağrı, pembe, kahverengi ya da kırmızı renkte vajinal lekelenme veya hafif kanama ve mide bulantısı ya da kusma gibi belirtiler yaşayabilir.
Dış gebeliğe hastanın doktor kontrollerini düzenli takip etmesi, eğer aile tamamlanmışsa koruma yöntemlerini uygun şekilde uygulanması annenin olası bir ektopik gebelik tekrarını önler ve anne hayatını tehlikeye atmaktan kurtarır.
Bu nedenle dış gebelik geçiren kadınlar ilerideki gebeliklerinde doktorlarıyla yakından iletişimde olmalı ve riskleri azaltmak için gerekli önlemleri almalıdırlar.
Semptomu olan kadınlarda bulgular tipik olarak son normal adet döneminden altı ila sekiz hafta sonra ortaya çıkar. Bu süre ektopik gebeliğin yerleşim yerine göre değişebilir.
Normal gebelik ve dış gebelikte gebelik süresi boyunca adet görülmez. Gebelik hormonu olan progesteron gebeliğin devamı boyunca yumurtlamayı engeller ve bu yumurtalar dışarı atılamaz.
Tek doz ya da birkaç doz şeklinde verilen ilaç sayesinde tüpler korunmuş olur. Tedavi olumlu yönde ilerlemezse cerrahi işlem gerekerek tüp yırtılmadıysa tüp üzerine kesi yapılabilir ya da tamamen alınabilir. Dış gebelik geçiren kadının bir sonraki hamileliğinde dış gebelik yaşama riski diğerlerine nazaran daha fazla olacağı unutulmamalıdır.
Şiddetli kasık ağrısı ve kanama ile karşılaşılan kadınlarda dış gebelik şüphesinin kalkması için bhcg testinin yapılması şarttır.
Normalde olması beklenmez, ancak bu dönemde yaşanan kanama adet ile karıştırılabilir. Bu nedenle kanama ve şiddetli kasık ağrısı sebebiyle acile giden bir hastanın dış gebelik ihtimalinin ortadan kalkması için HCG değerlerine bakılması gerekir. Bu ağrılar nereden çıktı: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Dış gebelik geçirmiş olmanın gelecekteki gebeliklere etkisi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genel Ayrıntılar Burada olarak dış gebelik sonrası sağlıklı bir şekilde gebe kalma ve sağlıklı bir gebelik geçirme olasılığı vardır.
Gebelik esnasında bulaştığında, bebeğin gelişimini bozan ve sakatlığa neden olabilecek bazı enfeksiyonlar vardır. Bunlar bazı kan testleri yapılarak araştırılır. Bu hastalıklara karşı bağışıklığı olmayan kadınlara gebelik öncesi aşı uygulanır. Geç ve güç gebe kalan hastalara gebeliği kolaylaştıracak ve yumurtlama zamanını belirleyecek önerilerde bulunulur.
Pek çOkay dış gebelik, ilaca dahi gerek kalmadan kendiliğinden yok olup vüSlice tarafından absorbe edilebilmektedir. Ancak bu durumun da riskleri olduğundan takibe alınacak hastanın çOkay iyi seçilmesi ve olası risklerin anlatılması gerekir.
Nadir durumlarda, döllenmiş bir yumurta rahme implante edildiğinde ve daha sonra rahmin dışında başka bir yere göç ettiğinde dış gebelik de oluşur.